Image
Image
Image
Image

Crisiskaart


Een Crisiskaart is net zo groot als een pinpas en bevat een samenvatting van een persoonlijk crisisplan.

Image

Voor wie?

Mensen die al eens een crisis hebben meegemaakt, en vanuit die ervaring vast willen leggen wat helpt en niet helpt bij een eventuele volgende crisis.

Hoe werkt het?

Samen met een ervaringsdeskundige crisiskaartconsulent bespreek je –in je eigen tempo- punten als:

  • Waar merk ik aan als het minder goed met me gaat?
  • Wat helpt mij (en wat helpt niet) om te voorkomen dat ik in crisis raak?
  • Wat helpt als ik in crisis ben, en wat niet?
  • Wie moet geinformeerd worden als ik in crisis ben?
  • Wie heeft mijn huissleutel, en wie wil er voor mijn huisdier of planten zorgen?
  • Welke medicijnen slik ik?

Het is helpend als je huisarts, behandelaar en naasten weten wat er in jouw crisisplan staat. Als je wil ondersteunt de crisiskaartconsulent je bij deze gesprekken.

Waarom een Crisiskaart?

Jij weet het best hoe jouw crisis eruit ziet, hoe het voelt en hoe je er weer uit kunt komen. Maar op het moment dat je in crisis bent, ben je waarschijnlijk niet goed in staat om dat te vertellen aan de mensen om je heen.

Als je dit vantevoren al allemaal op je Crisiskaart hebt geschreven, kunnen de mensen om je heen (bijvoorbeeld ulpverleners, politie of naasten) rekening houden met jouw kennis en ervaring. 

De ervaring leert daarnaast dat het maken van je eigen Crisiskaart (en crisisplan) er voor veel mensen voor zorgt dat ze uiteindelijk minder snel in een crisis terecht komen.

Contact:

We hebben in onze regio een heel aantal ervaringsdeskundigen die opgeleid zijn als crisiskaartconsulent. Als je informatie wil over het maken van een Crisiskaart of een afspraak wilt maken met een crisiskaartconsulent, kun je mailen naar: marianpeters@zelfregie.nl

Voor meer informatie over de Crisiskaart: